
Din vorbă-n vorbă cu utilizatorii
Dragii noștri, bine v-am regăsit! Cu pași timizi, dar plini de încredere ne îndreptăm spre realizarea celui de-al treilea articol despre panouri fotovoltaice. După ce am aflat părerea celor care nu știu foarte multe despre acest domeniu, dar au devenit interesați; după ce am trecut prin zâmbetele și răspunsurile inocente și sincere ale copiilor, de aceasta dată vrem să cerem părerea “experților”. Celor care se bucură de lumina soarelui din plin și o folosesc zilnic în locuința, respectiv afacerea proprie.
Cu toții știm că, încă din antichitate, omul a fost preocupat să descopere cât mai multe lucruri inovatoare, care să-i ușureze cât mai mult existența și să îi ofere posibilitatea să evolueze. Începând cu anul 900 Î.H când este descoperit magnetul, până în secolul XVII, când este descoperită electricitatea, pas cu pas, fiecare personalitate istorică mai adaugă câte o dezvăluire care ajută la această uimitoare evoluție. Pentru că omul este evoluție.
În prezent, sistemul energetic poate fi dus la un alt nivel prin utilizarea panourilor fotovoltaice pentru locuințe, afaceri mici și mari și nu numai. Fiecare din noi putem deveni propriul nostru producător de energie și nu oricum, ci printr-o metodă simplă, naturală și la îndemâna oricui. Este necesar doar să utilizăm resursele naturale la potențialul lor maxim, pentru a obține tot ceea ce ne dorim de la ele.
Noi suntem la al treilea interviu în această direcție, dintr-o frumoasă serie de întrebări menite să descopere potențialul acestei modalități de producere a energiei. Ceea ce urmărim de fapt prin aceste interviuri, este să aflăm, direct de la sursă, ce i-a determinat pe acești oameni să aleagă o metodă alternativă de producere a energiei electrice, care sunt beneficiile, dar și să vă ofere, vouă cititorilor, un sfat cu privire la utilizarea panourilor solare pentru producerea energiei. Poate nu știați, însă, deși în România acest termen a ajuns să fie mai cunoscut doar în ultimii ani, soarele ca sursă de energie, este exploatat de câteva decenii. După utilizarea lemnului, al cărbunelui, al gazului, următorul pas în dezvoltarea societății, din acest punct de vedere îl reprezintă energia solară, iar cei cu care am discutat, deja au decis să facă acest pas spre un viitor mai sănătos. Un viitor în care fiecare din noi conștientizează efectele poluării produse de mijloacele tradiționale de producere a energiei.
Astfel, pașii ni s-au îndreptat, de aceasta dată, spre oamenii care au ales panourile solare, atât pentru propriul confort, cât și pentru bunăstarea mediului înconjurător. Ei știu că această metodă inovatoare de producere a energiei nu înseamnă doar o factură în minus care trebuia achitată, ci o independență energetică de care se pot bucura în voie și un act de binefacere față de mediul înconjurător.
Unul dintre lucrurile pe care dorim să le mai obținem prin aceste interviuri, este ca fiecare persoană să conștientizeze și să încerce să contribuie la diminuarea crizei energetice, iar rezultatul să fie atât în beneficiul personal, cât și în beneficiul planetei.
La ce ne referim mai exact? La înlocuirea combustibililor fosili, care în prezent stau la baza generării a circa 70% din energia electrică produsă la nivel global. În decursul ultimului secol, combustibilii fosili au produs o mare parte din energia electrică, deoarece erau mult mai ieftini mai convenabili din punct de vedere financiar, comparativ cu alte surse de producere a energiei, însă au devenit extrem de nocivi pentru mediul înconjurător. În schimb, energia provenită de la soare susține prin procesul fotosintezei aproape toată viața de pe Terra și reprezintă una din principalele cauze a schimbării climatice. Bineînțeles, radiațiile solare pot fi folosite și într-un mod care să avantajeze mediul și planeta în general.
Mergând mai departe, ne-am gândit, tot prin întrebările formulate, să descoperim alte beneficii pe care acest tip de tehnologie îl aduce în sprijinul lor, al consumatorilor. Vrem să vedem dacă într-adevăr beneficiile acestui tip de producere a energiei sunt pe măsura așteptărilor. Pentru că, nu e așa? De la consumatori aflăm cele mai sincere și mai reale păreri!
Haideți să ne așezăm, la umbră, cu o limonada rece și să ne bucurăm, indirect, de razele minunate ale soarelui!
Este bine să știm despre clienții respondenți că au achiziționat produse de tipul panourilor solare off-grid, on-grid precum și kituri fotovoltaice de mici dimensiuni. Au cumpărat, s-au convins, au revenit și ne-au recomandat. Au fost mai mult decât încântați să împărtășească și altora experiența lor în utilizarea panourilor fotovoltaice. Astfel, am pornit în aceasta călătorie a răspunsurilor sincere, direct din partea celor care au încercat metoda alternativă de producere a energiei.
Prin prima întrebare adresată ne-am gândit să aflăm care a fost primul impuls, adică de ce s-au gândit inițial să caute o metodă alternativă de producere a energiei. Răspunsurile au fost atât de tip practic, cât și mai sensibil, să zicem așa. Astfel, lipsa rețelei publice de energie în zonă, reducerea consumului de energie electrică tradițională, pentru a evita plata facturilor lunare, lipsa altor soluții pentru electricitate au fost printre cele mai comune și mai repetitive răspunsuri. Printre răspunsurile mai sensibile am găsit unul care ne-a pus și pe noi pe gânduri Chiar mă interesează mediul înconjurător, în primul rând, și modul în care, din păcate “evoluăm” spre distrugerea lui. Astfel, aflăm că pe lângă interesele proprii și beneficiile pe care le oferă panourile, ne oferă și un viitor mai “altfel”, prin reducerea poluării. Imaginați-vă dacă măcar jumătate din populația fiecărei țări ar alege să protejeze natura în acest mod. Wow, ce viitor am avea!
Continuând cu întrebările am vrut să vedem cum au aflat oamenii despre panourile solare, despre noi, cine le-a șoptit despre această metodă de producere a energiei. Am aflat cu interes că pe lângă internet, social media, diferite reclame, încă se duce vorba “vorba în sat”.
Mai multe răspunsuri, ne-au confirmat faptul că De vorbă în vorbă despre panouri solare este un titlu mai mult decât inspirat: Sincer, de la o cunoștință care are și ea. Și-a cumparat pentru cabană și a folosit doar cuvinte de laudă la adresa acestui sistem și am zis, de ce nu? Haide sa încerc și eu; de la un prieten care și-a pus și el; mi le-a recomandat cineva într-o discuție; De pe site, după ce am văzut la prietenul meu, am început să mă documentez și eu. Aceste răspunsuri ne încurajează și nu ne rămâne decât să ne bucurăm că viitorul energetic benefic pentru mediul înconjurător se transmite atât de frumos între oameni, prieteni, cunoștințe.
Pentru că pe lângă acest aspect, am vrut să descoperim și în ce mod panourile au adus o îmbunătățire în viața lor de zi cu zi, următoarea întrebare este adresată în acest scop: În ce mod ți-a îmbunătățit viața sistemul fotovoltaic instalat? Răspunsurile cele mai comune au fost: în toate modurile; din punct de vedere financiar; nu mai îmi fac griji că uit să achit factura, că fac rău mediului înconjurător sau ca se va lua curentul; mi-am pus un sistem off grid la cabană și urmează să îmi pun și pe casă. Nu mai vreau facturi și mai ales, ca mediul înconjurător să fie afectat. Acestea fiind spuse, tragem o gură de aer curat în piept și ne bucurăm sincer că panourile aduc o schimbare mai mică sau mai mare în viața celor care au decis să le achiziționeze și mergem mai departe cu descoperirile. Mai avem puțin până la “comoară”.
Pentru că am vrut să transmitem și mai mult din propria noastră casă către voi, am întrebat, mai departe, care ar fi punctele pe care ei le consideră puncte forte în acest domeniu. Bineînțeles, pe primul loc a fost independența energetică, apoi unul din clienți afirmă răspicat: Cu siguranță, calitatea, apoi faptul ca odată montate nu mai ai alte preocupări!; reducerea costurilor și backup la căderile de tensiune și tot pe ideea de reducerea costurilor, am mai avut răspunsuri precum: Costurile- după ce le instalezi nu mai ai grija lor muuulți ani. Apoi, protejarea naturii, clar. Respondenții noștri fideli, care nu uită să menționeze natura, aproape la fiecare întrebare ne-au emoționat și ne-au oferit speranțe spre un viitor cu o energie curată și verde.
Cu împlinire în suflet, ajungem la “comoara finală”, cum ne place să o numim, și anume sfaturile pe care utilizatorii de panouri le oferă celor care încă sunt novice în acest domeniu, care doar acum au aflat despre această modalitate de producere a energiei sau care pur și simplu, mai aveau nevoie de un impuls sau de o confirmare pentru a alege energia verde.
- Să meargă cu încredere pe aceasta variantă!
- Puneți totul în balanță, pe foaie și o să vedeți câte beneficii are acest sistem de producere al energiei!
- Simplu: nu mai stați pe gânduri! Merită din plin investiția inițială, pentru ca mai apoi să uiți de griji!
- Nu mai stați pe gânduri!!!
Dragii noștri, am ajuns la final, un final cu mulți de semnul exclamării, cu un îndemn sincer, de la cei care cunosc cel mai bine acest domeniu, și anume, chiar utilizatorii. Panourile fotovoltaice au trecut, din vorbă în vorbă, prin gura celor care nu știau multe despre ele, apoi, prin gurile sincere ale copiilor, iar în final, prin gura celor care deja au implementat sistemul de producere al energiei prin intermediul radiației solare. Sperăm că povestea noastră în trei capitole v-a adus zâmbetul pe buze, v-a clarificat nelamuriri și a adus lumină în acest domeniu mai mult sau mai puțin cunoscut.
Dacă doriți să aflați mai multe despre noi, știți unde ne găsiți: https://carpatenergy.ro/ sau ciuliți bine urechile, din vorbă în vorbă, poate ajungem și pe la voi.
Să ne auzim cu bine și de bine, echipa Carpat Energy