Un sistem fotovoltaic on-grid, cunoscut și sub numele de sistem conectat la rețea, nu dispune de acumulatori pentru stocarea energiei produse, motiv pentru care nu ofera energie de rezerva in situatii de pana de curent sau cadere de tensiune.
Consecintele acestui tip de sistem includ un grad mai mare de vulnerabilitate la întreruperile de energie, ceea ce face ca instalarea sa se recomande prioritar în zone urbane, unde situațiile de acest gen sunt mai putin frecvente.
Acest tip de sistem permite utilizatorilor folosirea panourilor solare pentru a genera electricitate în timpul zilei, iar noaptea sau în zilele înnorate să foloseasca energie electrica de la rețeaua publica, atunci când panourile nu produc electricitate suficienta.
Cand sistemul produce mai multă energie decât se utilizeaza, surplusul de energie se livreaza spre rețeaua electrica publica, reducând astfel costurile facturii de electricitate, insa doar dupa aprobarea contractului de prosumator si inlocuirea contorului existent cu unul cu dublu sens. Pana la aprobarea contractului de prosumator, exportul de energie catre reteaua electrica publica este limitat, fiind zero.
Sisteme fotovoltaice on-grid sunt sisteme usor de instalat si programat, fiind formate din panouri fotovoltaice si invertoare on-grid. Costurile cu achizitia si montajul lor sunt mai reduse decat in cazul sistemelor hibride.